2018-03-06 13:51:43• hírek • Szatmár.ro

Idén is ügyesen fürkésztek a kisdiákok

A Diákokért Egyesület szervezésében ezúttal is megrendezték a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny Szatmár megyei fordulóját.

A versenyt már 2010 óta folyamatosan újraszervezik. Fő céljai az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése, a megfelelő íráskészséget tükröző, rendezett, olvasható írás használatára való ösztönzés, a helyesírási képességek fejlesztése, valamint az Erdélyben és az anyaországban használt szólások, közmondások és találós kérdések használatára való ösztönzés, illetve ezek beépítése az egyéni szókincsbe.


Országos szinten ez az egyetlen verseny, ahol csak elemistákat várnak, hogy összemérjék tudásukat. Szatmár megyéből valamennyi magyar tagozatos oktatási intézmény nevezhetett, ha tanítói és tanulói vállalták a felkészüléssel járó plusz munkát.


Ezzel szerencsére nem volt gond, a gyerekek nagyon lelkesen készültek, hogy helyt tudjanak állni. Majdnem 400 kisdiák gondolta úgy második osztálytól negyedik osztályig, hogy szereti és tudja annyira a magyar helyesírást, hogy kipróbálná magát versenyszinten is. A kisdiákok előbb egy tollbamondásos feladatban kellett jól teljesítsenek, majd jöttek a betűrejtvények, szólások-mondások megfejtése és számos egyéb izgalmas feladat.


A kicsik közül több gyereket is díjaztak március 6-án a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumb dísztermében. A legügyesebbek tovább juthatnak az országos fordulóba, amelyet idén is Nagyváradon szerveznek majd. 

 

Az osztályok tanulóit külön értékelték. A második osztályosok közül Ványi Imola lett az első helyezett a Mircea Eliade Általános Iskolából, második lett Kocz Dóra Bianka a 10-es Számú Általános Iskolából, harmadik helyezést ért el – ketten kapták – Sárvári Dorottya a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból és Szabó Nikolett a Tasnádi Általános Iskolából. Dícséretet kaptak a gyerekek a negyedik és ötödik helyért is.

 

A harmadikosok közül első helyen végzett Lieb-Nemes Fanni a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, második lett Kabos Réka a 10-es Számú Általános Iskolából, harmadik pedig Erdei Jázmin lett szintén a 10-es Számú Általános Iskolából.

 

A negyedik osztályosok közül elsőként végzett a 10-es Számú Általános Iskolából Rusz Lilla, második lett Katona Dalma szintén a 10-es Számú Általános Iskolából, a harmadik helyet is a 10-es Számú Általános Iskola egyik diákja vitte el, Órendi-Schmidt Dóra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: